Concert de Crăciun la Institutul Teologic Franciscan

În ziua de duminică, 18 decembrie 2011, corul Ioculatores Domini, format din studenţii teologi ai Institutului Teologic Franciscan din Roman a susţinut, în capela institutului, un concert de colinde şi cântece tradiţionale de crăciun; repertoriul a inclus piese care fac referinţă la mai multe secole sau tradiţii muzicale din epoci diferite, plecând de la cele gregoriene (secolul VII), cele medievale (secolele XII-XIII) până la cântecele moderne, din zilele noastre. Au participat profesorii şi studenţii de la institut, preoţi din parohiile învecinate, seminarişti, persoane consacrate, credincioşi din Roman şi din alte localităţi.
Prima parte a concertului a cuprins următoarele cântece:
Rorate cœli – este unul din cântecele cele mai cunoscute şi reprezentative din Advent.
Încă din secolul al VII-lea, acest antifon de intrare, se cântă în săptămâna a IV-a din Advent, textul fiind luat din Cartea profetului Isaia (Is 45, 8). Acelaşi text, dar cu o altă melodie, devine refrenul cântat între patru strofe, adaptate de către abatele mănăstirii benedictine, Dom Prosper Guéranger, în secolul al XVIII-lea.
Hodie Christus natus est este antifona de la Magnificat de la vesperele din ziua de Crăciun.
Ecce nomen Domini – este tropul cântecului Puer natus est. În cântecul liturgic, viabil în secolele IX-XIII, tropul reprezenta o transformare a textului sau o amplificare melodică a cântului gregorian preexistent, asemeni secvenţelor.
Ecce nomen Domini (cântec medieval de Crăciun din secolul al XII-lea)
Resultet plebs fidelis (cântec medieval de Crăciun din secolul al XII-lea)
Verbum Patris Humanatur (cântec medieval de Crăciun secolul al XIII-lea)
Sunt trei cântece medievale de Crăciun care sunt structurate pe un text luat din repertoriul gregorian, melodia fiind o amplificare a celei gregoriene.
Gaudete (cântec de Crăciun din secolul al XVI-lea, structurat pe cuvintele cântecului Gaudete din repertoriul gregorian din duminica a treia din Advent numită şi Duminica Gaudete)
Concertul a continuat cu un set de colinde şi cântece de Crăciun din repertoriul naţional şi internaţional în următoarea ordine:
Noapte de vis (Stille Nacht de Franz Grüber)
În seara de Moş Ajun (Marin Trache)
Nouă azi ne-a răsărit (Dimitrie Georgescu Kiriac)
Sus în poarta Raiului (colind din folclorul românesc)
O tannenbaum (cântec tradiţional german)
Fii slăvit Isuse (melodie de origine poloneză)
A urmat interpretarea unui cântec, compoziţie proprie în limba slovenă a pr. Matei Senteş, intitulat S-a născut Fiul lui Dumnezeu, cântec ce vorbeşte despre mărturia pe care creştinii sunt chemaţi să o dea despre întruparea Fiului lui Dumnezeu.
Concertul a continuat cu prezentarea următoarelor piese:
Mille cherubini in coro (de Franz Schubert)
Es ist ein Ros entsprungen (cântec tradiţional german din sec. XVI)
Hac nocte
Adeste fideles (John Francis Wade)
Transeamus (cântec în limba latină atribuit lui Joseph Ignaz Schnabel)
Veniţi creştini (Adolphe Adam)
Tu scendi dalle stelle (este un faimos cântec tradiţional italian, compus la Nola în 1754 de Sfântul Alfons Maria de Liguori)
După concert, celor prezenţi li s-a oferit posibilitatea să servească o prăjitură şi un pahar de vin fiert sau suc, şi să împărtăşească gânduri şi impresii, într-un cadru fratern şi amical
Corul a fost pregătit şi dirijat de Pr. Ciprian Antălucă şi Fr. Marcel Balint.
Organist: Fr. Emanuel Chiricheş
Solişti: Pr. Ciprian Antălucă, Fr. Iosif Robu şi Alin Burlacu; Fr. Andrei Augustin Buhocianu
Instrumentişti: fr. Augustin Buhocianu (nai), fr. Andrei Trifescu (tamburine), fr. Cătălin Budău (chitară), fr. Ovidiu Cojan (saxofon)
Corul Institutului v-a mai susţine concerte în zilele următoare la Oradea, Campobasso (Italia) şi Ljubljana (Slovenia).

Pace şi bine!

Fr. Virgil Blaj,
Secretar provincial,
Info. www.ofmconv.ro